tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Οι οικογενειακές επιxειρήσεις δείχνουν αξιοσημείωτη αντοχή στην κρίση

Στη χώρα μας, οι οικογενειακές επιχειρήσεις, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας καθώς αποτελούν, πάνω από το 80% των ελληνικών επιχειρήσεων. Αυτές οι επιχειρήσεις, συνεισφέρουν συνολικά στα δύο τρίτα του Α.Ε.Π. και στις θέσεις εργασίας και συνεχίζουν να στηρίζουν την ελληνική οικονομία, έχοντας επιδείξει αξιοσημείωτες αντοχές απέναντι στην κρίση.

Αυτό αναφέρθηκε σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) όπου παρουσιάστηκαν οι προτάσεις που εξήχθησαν από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα FABUSS (FAmily BUsiness Successful Succession).

Σκοπός του προγράμματος ήταν να βοηθήσει νέους ανθρώπους που συνδέονται με οικογενειακές επιχειρήσεις να γίνουν ικανοί και αποτελεσματικοί διάδοχοι.

Μέσω της εκπαίδευσης του προγράμματος FABUSS, δόθηκε στους συμμετέχοντες η ευκαιρία να αποκτήσουν κατάλληλες δεξιότητες και γνώσεις για να μπορέσουν να διοικήσουν αποτελεσματικά και να αναπτύξουν τις οικογενειακές επιχειρήσεις, που θα αναλάβουν.

Συμπεράσματα προγράμματος

Συνολικά εκπαιδεύτηκαν 235 άτομα, που συμμετείχαν δωρεάν σε σεμινάρια και διατυπώθηκαν δέκα προτάσεις για την αξιοποίηση της «παρακαταθήκης» του προγράμματος FABUSS στην Ελλάδα. Ειδικότερα:

  1. Μεταφορά του εκπαιδευτικού υλικού του FABUSS και σε ενδιαφερόμενους παρόχους στην περιφέρεια
  2. Νέοι Κύκλοι εκπαίδευσης, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, περιφερειακά επιμελητήρια και άλλες επαγγελματικές ενώσεις.
  3. Αξιοποίηση των προϊόντων FABUSS και από άλλους οργανισμούς, για συμπλήρωση των δικών τους προγραμμάτων
  4. Εκπαίδευση που αφορά θέματα «διαδοχής». Θα πρέπει να περιλάβει και να εξετάσει και εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς ιδιοκτησίας, π.χ. είσοδο επενδυτών, εκτός οικογένειας.
  5. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαδόχων οικογενειακών επιχειρήσεων, για την «επόμενη μέρα», μετά την διαδοχή
  6. Ο Συντονισμός πρωτοβουλιών που αφορούν τις οικογενειακές επιχειρήσεις να αναληφθεί από κατάλληλο φορέα
  7. Οικονομικά κίνητρα προς «οιονεί νέες» επιχειρήσεις που προκύπτουν από Διαδοχή.
  8. Δημιουργία φόρουμ οικογενειακών επιχειρήσεων, για συνεχή εξέταση θεμάτων και δραστηριότητες που αφορούν τις επιχειρήσεις αυτές. Να εκπονηθεί σχετικό Business Plan.
  9. Διαμόρφωση πλαισίου συνεργασίας οικογενειακών επιχειρήσεων με πιστοποιημένους εξωτερικούς συμβούλους.
  10. Δημιουργία «πλατφόρμας» για παροχή έγκυρης πληροφόρησης για πιστοποιημένους παρόχους εκπαίδευσης και συμβουλευτικών υπηρεσιών προς οικογενειακές επιχειρήσεις, για θεσμικά θέματα (εθνικά, Ευρωπαϊκά) και για πηγές υποστήριξης επιχειρήσεων αυτού του τύπου.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Β