tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Με το σταγονόμετρο η εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου

Στο ακουστικό τους για άγνωστο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να περιμένουν όσοι έχουν λαμβάνειν από το Δημόσιο, καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΓΛΚ, όχι μόνο ήταν οριακή η εξόφληση χρεών το Νοέμβριο, αλλά συν τοις άλλοις αυξήθηκαν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

Συγκεκριμένα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου υποχώρησαν στα 1,847 δισ ευρώ από 1,994 δισ ευρώ τον Οκτώβριο, ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων αυξήθηκαν από τα 627 εκατ. ευρώ στα 734 εκατ. ευρώ.

Η ποιοτική ανάλυση αυτών των στοιχείων παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Τα υπουργεία περιόρισαν τα χρέη τους κατά μόλις 22 εκατομμύρια ευρώ σε ένα μήνα, ενώ τα νοσοκομεία αύξησαν  τα χρέη τους από 476 σε 482 εκατομμύρια ευρώ. Αντιθέτως τα Ασφαλιστικά Ταμεία μείωσαν κατά τα 90 εκατ. ευρώ τα χρέη τους (σε 409 εκατ. ευρώ από 499 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο), οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποπλήρωσαν 11 εκατ. ευρώ και οι διάφοροι άλλοι κρατικοί φορείς άλλα 28 εκατ. ευρώ.

Το πρόβλημα για την αγορά, που είδε να διαψεύδονται δύο φορές οι προσδοκίες της πλήρους εξόφλησης- μια στις 21 Αυγούστου και μια στις 31 Δεκεμβρίου- είναι ότι θα περιμένει άγνωστο για πόσο ακόμα, καθώς ακόμα και στην εγκύκλιο για την υλοποίηση του φετινού Προϋπολογισμού, δεν υπάρχει ούτε υποψία χρονοδιαγράμματος.