tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, λένε πηγές του ΥΠΕΝ

Δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ επανέλαβαν ανώτατες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο περιθώριο του συνεδρίου Eco Mobility που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

 

Όσο για το ενδεχόμενο μείωσης του ποσοστού έκπτωσης 15% που ισχύει για τους συνεπείς στην πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ, οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι αυτό είναι ζήτημα εμπορικής πολιτικής της επιχείρησης στο οποίο δεν εμπλέκεται το υπουργείο.

 

Σχετικά δε με ενδεχόμενη υιοθέτηση ρήτρας ρύπων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι δεν θα οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές των τιμών της ενέργειας για τους καταναλωτές. Σημειώνεται ότι και η ίδια η ΔΕΗ υπογραμμίζει πως με την προσθήκη της ρήτρας δεν θα καλύπτεται το σύνολο του επιπλέον κόστους που έχει επωμιστεί από την αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Ανέφεραν ακόμη ότι η ΔΕΗ δεν έχει πρόβλημα χρηματοδότησης σημειώνοντας ότι η εταιρεία δανείζεται επαρκώς τόσο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων όσο και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Κατά την ομιλία του στο συνέδριο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα αποσαφηνιστεί το πλαίσιο των κινήτρων (επιδοτήσεις, φορολογία, χρηματοδότηση κ.α.) που θα ισχύσουν προκειμένου να ενθαρρυνθεί η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση. Παράλληλα θα διαμορφωθεί και θεσμικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει πληθώρα θεμάτων για τις υποδομές και τη λειτουργία των αγορών ώστε να προσελκυστούν ιδιωτικές επενδύσεις.

Ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών, όπως είπε, βρίσκεται στο επίκεντρο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, τόσο στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας όσο και στην απανθρακοποίηση και την αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Για να επιτευχθούν οι στόχοι στις μεταφορές θα πρέπει το 2030 ένα στα δέκα οχήματα να είναι ηλεκτροκίνητο», υπογράμμισε ο υπουργός.

 

 

Πηγή: ΑΜΠΕ